Този сайт използва бисквитки, за да Ви предостави по-добро преживяване. Като продължавате да ползвате сайта, Вие се съгласявате с бисквитките.

Как да си изберем боксови ръкавици за боксов чувал

Публикувано от: admin 06/08/2017 0 Коментари Спорт,

За да разберем смисъла от избора да ползваме или не боксови ръкавици при нашите тренировки, трябва да се върнем малко назад във времето и да видим еволюцията на бокса като спорт от древността до днес.

Има доказателства, че този спорт се е практикувал още преди 5000 г., а развитието му се свързва с древните олимпийски игри. В началото участниците използвали силата на своите голи юмруци. Състезанията били без ограничение във времето и продължавали, докато някой от участниците не падне от изтощение.

Така, състезателите често травмирали своите ръце и се появила нуждата от първите боксови ръкавици. Те представлявали специални кожени предпазители, намазани с масло. По това време вече е бил познат и кожения чувал като средство за тренировка, който се използвал за развиване на ударната сила.

В наши дни, боксът има своите особености, правила и изисквания за практикуващите. В тези изисквания влизат и такива, които се отнасят до задължителното оборудване. То включва много съществени елементи: ръкавици, каска, специални обувки за бокс, протектор на зъбите, шорти и бинтове за ръце. Всеки елемент е важен за безопасността на спортистите и е немислимо и ненужно рисковано липсата дори на един.

В този ред на мисли става ясно, че изборът да ползваме боксови ръкавици, като предпазно средство при тренировка е много важно, с цел максимално ограничаване на травмите. Ръкавиците предпазват кокалчетата, пръстите и китките, ето защо не пестете средства при избора на качествени ръкавици. Но тук идва и въпросът – На какви условия трябва да отговарят ръкавиците, които ще изберем?

На първо място трябва да уточним, че боксовите ръкавици условно се делят на два вида – ръкавици за спаринг и ръкавици за чувал /уредни/. Първите са по-големи и добре подплатени, така че да предпазват Вас и Вашия партньор от сериозни наранявания. Вторите са доста по-тънки, но също трябва да осигуряват достатъчна защита на ръката Ви при тренирока.

Ръкавиците за спаринг се произвеждат в различни големини и тежести, като тежестта им се измерва в унции (OZ), а размерите им варират при всеки производител. Колкото по-тежка е една ръкавица, толкова по – трудно е да се нанесе удар. И съответно, по – леките ръкавици позволяват нанасянето на по – бързи и по – голям брой удари. Най – използвани са ръкавиците с тежест 10,12 и 14 oz., като при спаринг се набляга на 12 oz. Ръкавиците трябва да не са прекалено тесни, така че свободно да можете да движите пръстите си.

Различните видове и марки ръкавици се изработват от различен вид кожа – естествена или изкуствена. Много важно е при избора на ръкавици за чувал да заложите на тези, които са изработени от естествена кожа, тъй като те са по – издръжливи на износване.

Обърнете внимание на площта, която е отделена за велкро /лепка/ и качеството му. Некачествените лепки и тези, който се залепят на малка площ, се изхабяват по – бързо и налагат по – честа смяна на ръкавиците, като дори могат да повишат риска от травми. Площта, на която се залепя велкрото трябва да е поне 10 на 5 сантиметра, за да се гарантира стабилността на ръкавиците. При ръкавиците за чувал тази площ може да бъде по – малка, но ръкавицата все пак трябва да е прикрепена стабилно.

Никога не използвайте едни и същи ръкавици за спаринг и за тренировка на чувал. След тренировка винаги ги почиствайте и така те ще Ви служат дълго време.

И накрая, излишно е да казваме, че спестяването на средства за закупуване на качествени ръкавици за тренировка, може само да доведе до нежелани травми. На пазара се предлага голямо разнообразие на марки и видове ръкавици, така че и най – претенциозният клиент може да намери точния продукт за себе си. Достойно място на оборудването за бокс сме отделили и ние в нашия сайт в раздела Бокс и бойни изкуства – http://kapinkata.com/sport/boks-i-boini-izkustva. Разгледайте и изберете най-подходящите артикули за Вас.

Въведете Вашия коментар.