Този сайт използва бисквитки, за да Ви предостави по-добро преживяване. Като продължавате да ползвате сайта, Вие се съгласявате с бисквитките.

Как се прави боксов чувал и боксова круша

Публикувано от: admin 06/08/2017 0 Коментари Спорт,

За направата на боксов чувал в домашни условия ще ви е нужно плат (винил), парцали, PVC тръба, шевна машина, вериги, карабинери, капси и метален ринг.

Параметрите на боксовата круша която ще изработим ще са 150см висока и 35см в диаметър. Първо трябва да изберем плат за ушиването и. Най добрия вариант е винил. Това е материалът, от който шият тентите на камионите и сенниците на заведенията.

Ще ни трябва парче около 160см х 120см ( около 2кв.м.) В момента това е най-добрият вариант за плат за боксов чувал или круша заради съотношението цена към качество.

От личен опит бих казал, че е и по-здрав от естествената кожа. За ушиването на този плат ще Ви е нужна здрава тентаджийска машина защото платът е много здрав и обикновените машини не могат да го пробият.

За здравината на чувала е важен вертикалният шев. Затова той се прави по специален начин. Най-добрият вариант е двойно прегънат шев защото той издържа на натоварванията при удар.Този шев се подлага само на опън при удар.

Цялата тежест на пълнежа пада върху дъното на боксовия чувал. Там се прави кръгъл шев, който трябва да е ушит с здрави копронови конци. С времето боксовите круши слягат и дъното им се издува и тогава слабите боксови чували се късат.

Последният трети шев е на зашиването на шината. Той общо взето е декоративен и не понася натоварвания, а служи за фиксиране на шината.

Натоварването отгоре се поема от плата с капсите, тоест те са тези, които държат боксовия чувал.

По тази причина е добре боксовият чувал да е с 4 капси за да се разпредели натоварването на 4. Тоест чувал който тежи 40кг всяка капса ще носи по 10кг натоварване. Ако са 3 ще понасят по 13 и т.н. Веригите е хубаво да бъдат поне Ф3мм, а карабинерите  Ф8мм .

За пълнеж съм пробвал с много варианти. При всеки се получава различен ефект .

Може да ползвате дървени трици на прах. Намират се във всеки цех за разкрояване на плоскости. 2 чувала прахоляк ще ви стигнат за един боксов чувал.

Едри дърводелски стърготини не ползвайте, с тях не става. Проблемът с прахоляка е, че е много фин и при удар излиза през шевовете. Затова е хубаво преди да го напълните от вътрешната страна да ги минете със санитарен силикон.

Такива боксови круши стават приятно меки на удар в началото, но след време слягат много активно и стават като бетон в дъното.

Другият пълнеж е парцали. Може да ги намерите в магазините за втора употреба. Вземете си голяма ножица и нарежете дрехите на парчета около 20смх20см. Изчистете всички копчета, катарами и ципове.

Хубаво е когато го пълните в средата да сложите предварително напълнена и затапена пластмасова тръба Ф22см с пясък. Така чувала става по-здрав и тежък. При удар не се огъва.Тези боксови чували стават малко твърди на удар но повече време издържат без дъното им да се втвърди.

Металният ринг служи хем като здрава опора на чувала, хем предпазва формата му от деформации. Може да си го поръчате във всеки железарски цех.

Размерите на шината трябва да са 5ммх50ммх1000мм, отворите Ф17мм, а капсите Ф16мм. Поставянето на капси става или с малко чукче или със специална замба.

Имайте в предвид, че всеки чувал който се ползва активно има нужда от профилактика. Тоест след като слегне 20см е хубаво да се отвори и донапълни.

Следващият път след като слегне 10см е хубаво да се отвори, изпразни и натъпче отново. Така ще получите равномерната твърдост както е бил в началото.

Помнете: ползването на чувал без боксови ръкавици и бинтове може да доведе до сериозни контузии.

Въведете Вашия коментар.